Real-to-Reel vzw

CD “Onze Grootste Successen” – Wreed & Plezant

Written on 25 februari 2017   By   in CD-opname, Eigen werk

Beperkte oplage – enkel verkrijgbaar tijdens concerten van Wreed & Plezant. De CD bevat 18 liedjes en een liedblad met alle teksten.

“Op 15 oktober 1994 speelden Marc Justaert en ik een paar “oude liedjes” op een feestvergadering van KWB Leefdaal. We waren dan al wel een aantal jaren muzikaal actief in de Gezinsviering en we animeerden samen een Kinderkoor, maar dit was toch een heel ander repertoire. 
Via mond-aan-mondreclame kwamen er meteen nog vragen naar zo’n meezingconcertjes en het duo “Wreed & Plezant” was geboren. Tien jaar later kwam Frakke Arn erbij en werden we een trio, en dat zijn we nog.
Het repertorium werd stelselmatig uitgebreid met steeds weer nieuwe vondsten en ondertussen kunnen we voor elk optreden kiezen uit een 600-tal liederen. Deze CD bevat een minuscule bloemlezing ervan.
De liederen vonden we in oude schriftjes, vergeelde partituren en in enkele verzamelbundels die door ijverige speurneuzen werden samengesteld en gepubliceerd: met dank aan Roger Hessel, Harrie Franken, Willy Lustenhouwer, Jaap van de Merwe, Jan Bols, Julien De Vuyst, Erik Demoen, Jef Klausing, Richard Vanderstaey en vele anderen. We proberen te zorgen voor toegevoegde waarde door onze vondsten en bewerkingen te publiceren op www.wreed-en-plezant.be , samen met uitleg over de omstandigheden waarin de liederen tot stand kwamen en gezongen werden.
“Wreed” slaat op de liederen die “wrede moorden” of andere rampen beschrijven, “Plezant” verwijst dan weer naar de zogenaamde “kluchtliederen”. Die liederen werden niet alleen verspreid door markt- en straatzangers, ook op familiefeesten en teerfeesten van verenigingen zorgden de aanwezigen zelf voor de animatie met liedjes, gedichten, sketches en mopjes. Wij proberen die wegkwijnende traditie in ere te herstellen.”

Johan Morris, Leefdaal 4/2/2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *